Start Aktualności BARBÓRKOWO-ŚWIĄTECZNE SPOTKANIE RODZIN GÓRNICZYCH
BARBÓRKOWO-ŚWIĄTECZNE SPOTKANIE RODZIN GÓRNICZYCH
piątek, 14 grudnia 2018 12:21

W środę 12 grudnia 2018 r. w Pałacu Młodzieży w Katowicach odbyło się spotkanie Barbórkowo-Świąteczne z podopiecznymi, darczyńcami i fundatorami zorganizowane przez Fundację Rodzin Górniczych. Fundacja Rodzin Górniczych już od 21 lat pomaga rodzinom górników, którzy ponieśli śmierć w wyniku wypadków przy pracy, a także wspiera inwalidów górniczych i górnicze rodziny znajdujące się z różnych względów w trudnej sytuacji życiowej.

Uroczystość tradycyjnie rozpoczęto od wykonania hymnu państwowego, a następnie minutą ciszy uczczono pamięć poległych górników. Podczas uroczystości wręczono medale „Przyjaciel Fundacji”, wyróżnienia oraz pamiątkowe statuetki dla  laureatów konkursu, poświęconego Górniczej Solidarności Zawodowej. Nagrody otrzymali również stypendyści odznaczający się wysokimi wynikami w nauce oraz podejmujący inicjatywy pozaszkolne. Zarząd Powiatowy PSL w Katowicach przez wiele lat współpracuje z Fundacją Rodzin Górniczych. Jak co roku z grona podopiecznych Fundacji wybiera osobę, która zasługuje na szczególne wyróżnienie. W tym roku za bardzo dobre wyniki w nauce laureatką została Wiktoria Franiel, studentka Energetyki (w języku angielskim) na Politechnice Śląskiej. Statuetkę i list gratulacyjny w imieniu Zarządu PSL wręczył prezes Leszek Boniewski. Wydarzenie uświetnił występ artystyczny podopiecznych Fundacji.

Dzisiaj: Mar 28, 2024