Start Aktualności
Aktualności z regionu
Doroczne spotkanie rodzin górniczych
sobota, 13 grudnia 2014 21:36

W sobotę 13 grudnia br. w Centrum Kultury im. Krystyny Bochenek w Katowicach odbyło się barbórkowo-świąteczne spotkanie zorgani-zowane przez Fundację Rodzin Górniczych. Przybyło na nie około 300 gości. Poza podopiecznymi przy stołach zasiedli m.in. przedstawiciele spółek węglowych, dyrektorzy kopalń, reprezentanci parlamentu, władz samorządowych, duchowieństwa, związków zawodowych działających w górnictwie oraz instytucji związanych z tą gałęzią przemysłu.

Obradowała Rada Naczelna PSL
niedziela, 07 grudnia 2014 21:05

6 grudnia br. w siedzibie Krajowej Rady Spółdzielczej w Warszawie odbyło się posiedzenie Rady Naczelnej PSL. Przewodnim tematem była m.in. kampania wyborcza i wyniki wyborów samorządowych. Ludowcy rozmawiali też o przygotowaniach do kolejnych wyborów.

Premier Ewa Kopacz na Barbórce KWK Ziemowit
niedziela, 07 grudnia 2014 09:55

Barbórkę świętują górnicy w całej Polsce. W ramach obchodów odbywają się uroczyste msze, akademie barbórkowe a także popularne biesiady, zwane karczmami piwnymi.

4 grudnia 2014 roku w Cechowni KWK Ziemowit w Lędzinach odbyła się uroczysta akademia z okazji Dnia Górnika, którą zorganizowała Kompania Węglowa. Gościem specjalnym była premier Ewa Kopacz.

Wyższy Urząd Górniczy świętował Barbórkę
wtorek, 02 grudnia 2014 22:09

We wtorek 2 grudnia w sali koncertowej Filharmonii Śląskiej w Katowicach odbyła się uroczysta akademia barbórkowa, którą zorganizował Wyższy Urząd Górniczy. Akademia rozpoczęła się odśpiewaniem hymnu państwowego a następnie przywitaniem zaproszonych gości, którzy licznie przybyli na w/w uroczystość.

Uroczysta Akademia Barbórkowa Katowickiego Holdingu Węglowego i Kopalni Wieczorek
niedziela, 30 listopada 2014 13:12

W sobotę 29 listopada w Galerii Szybu Wilson w Katowicach odbyła się uroczysta  akademia barbórkowa Katowickiego Holdingu Węglowego i Kopalni Wieczorek. Akademia jak co roku była uhonorowaniem ciężkiej pracy górników na której wręczono odznaczenia państwowe i resortowe, honorowe szpady i stopnie górnicze.

Uroczystości w Głównym Instytucie Górnictwa w Katowicach
poniedziałek, 24 listopada 2014 20:19

Aula im. Marcina Boreckiego w Głównym Instytucie Górnictwa w Katowicach była miejscem, gdzie 24 listopada br. od wprowadzenia sztandaru i odśpiewania hymnu państwowego rozpoczęto uroczystości barbórkowe. Zanim  naukowcy otrzymali promocje na wyższe stopnie naukowe, gości przybyłych na uroczystości przywitał dyrektor Instytutu, prof. Józef Dubiński.

Barbórka w Centralnej Stacji Ratownictwa Górniczego w Bytomiu
sobota, 22 listopada 2014 12:03

21 listopada 2014 r. w Centralnej Stacji Ratownictwa Górniczego S.A. w Bytomiu odbyły się Uroczystości Barbórkowe. Po złożeniu wiązanek kwiatów pod obeliskiem ku czci ratowników górniczych przed budynkiem CSRG i odegraniu hymnu państwowego rozpoczęła się uroczysta akademia. Zasłużonym pracownikom CSRG przyznano specjalne odznaczenia. Natomiast ratownikom górniczym wręczono dyplomy i medale.

<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 następna > ostatnia >>

Strona 1 z 25
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter

Dzisiaj: Gru 18, 2014