Start Aktualności
Aktualności z regionu
Barbórka w Centralnej Stacji Ratownictwa Górniczego w Bytomiu
sobota, 22 listopada 2014 12:03

21 listopada 2014 r. w Centralnej Stacji Ratownictwa Górniczego S.A. w Bytomiu odbyły się Uroczystości Barbórkowe. Po złożeniu wiązanek kwiatów pod obeliskiem ku czci ratowników górniczych przed budynkiem CSRG i odegraniu hymnu państwowego rozpoczęła się uroczysta akademia. Zasłużonym pracownikom CSRG przyznano specjalne odznaczenia. Natomiast ratownikom górniczym wręczono dyplomy i medale.

Obchody Święta Niepodległości w Katowicach
wtorek, 11 listopada 2014 22:12

Tegoroczne wojewódzkie obchody Święta Niepodległości rozpoczęły się w katowickiej Katedrze Chrystusa Króla mszą świętą w intencji Ojczyzny pod przewodnictwem metropolity katowickiego abp. Wiktora Skworca.

Politycy na scenie teatralnej w Pałacu Młodzieży w Katowicach
niedziela, 09 listopada 2014 10:23

7 listopada br. w  katowickim Pałacu Młodzieży wystawiony został spektakl, bajka dla dorosłych "Gdy królewna smoka chciała ..." według scenariusza Magdaleny Durdy, który otrzymał pierwszą nagrodę w III ogólnopolskim konkursie literackim "Śląski Shakespeare", organizowanym przez Fundacja Młodzi Twórcy im. prof. Piotra Dobrowolskiego.

Odsłonięcie tablicy upamiętniającej 190-letnią historię kopalni „Katowice”
sobota, 01 listopada 2014 18:27

W dniu 30 października na terenie Muzeum Śląskiego, w miejscu po byłej kopalni Katowice odbyło się uroczyste odsłonięcie pamiątkowej TABLICY upamiętniającej jej ponad 190 letnią historię. Projektodawcą był Społeczny Komitet Organizacyjny, w skład którego weszli byli pracownicy KWK ,,Katowice” oraz Bractwo Gwarków, a współfundatorem tablicy był Katowicki Holding Węglowy.

Tablicę w kształcie graniastej bryły węgla, wmurowano w fundamenty wieży wyciągowej szybu ,,Warszawa” przy ul. prof. Dobrowolskiego 1 w Katowicach.  Bractwo Gwarków, Muzeum Śląskie, KHW i władze regionu oddały w ten sposób hołd pokoleniom górników i wyjątkowemu miejscu dla historii Górnego Śląska na którym powstała w mieście nowoczesna strefa kultury.

Wmurowanie kamienia węgielnego pod nową strażnicę w Mysłowicach
czwartek, 30 października 2014 22:00

29 października 2014 roku, w Mysłowicach przy ulicy Mikołowskiej, odbyła się uroczystość podpisania aktu erekcyjnego i wmurowania kamienia węgielnego pod budowę nowej siedziby Komendy Miejskiej PSP i Jednostki Ratowniczo-Gaśniczej w Mysłowicach.

Spotkanie przedwyborcze kandydatów do Rady Miasta Katowice
niedziela, 26 października 2014 13:43

W piątek 24 października późnym popołudniem w Zakładowym Domu Kultury KWK ,,Wujek” odbyło się spotkanie przedwyborcze kandydatów do Rady Miasta Katowice z listy Polskiego Stronnictwa Ludowego. Przybyli kandydaci ze wszystkich pięciu okręgów.

XXXIX Inauguracja Roku Akademickiego 2014/2015
piątek, 10 października 2014 11:39

W Katowicach w Auli im. Józefa Pietera, mieszczącej się w Gmachu Wydziału Pedagogiki i Psychologii, ul. Grażyńskiego 53 odbyła się XXXIX Wydziałowa Inauguracja Roku Akademickiego 2014/2015. Na zaproszenie  Pracowników, Doktorantów i Studentów, Rady Wydziału Pedagogiki i Psychologii Uniwersytetu Śląskiego oraz Rady Samorządu Studenckiego w inauguracji uczestniczył prezes ZP PSL w Katowicach Leszek Boniewski.

<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 następna > ostatnia >>

Strona 1 z 24
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter

Dzisiaj: Lis 24, 2014