Start Aktualności
Aktualności z regionu
XXVI WIELKA GALA Z UDZIAŁEM PREZYDENTA RP
poniedziałek, 08 kwietnia 2019 07:11

7 kwietnia br. w Domu Muzyki i Tańca w Zabrzu odbyła się XXVI Wielka Gala Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach. Tradycyjnie wydarzenie stało się okazją do wyróżnienia najlepszych firm i przedsiębiorców w naszym regionie. Łącznie przyznano kilkadziesiąt nagród, w tym tytuł Rzemieślnika Roku 2018.

X JUBILEUSZOWA GALA MISTRZÓW HARCERSTWA
niedziela, 17 marca 2019 09:05

W piątek 15 marca 2019 roku w Miejskim Domu Kultury ,,Bogucice-Zawodzie” w Katowicach odbyła się X uroczysta Gala Mistrzów Harcerstwa zorganizowana przez Komendę Śląskiej Chorągwi ZHP. Coroczna gala była przeznaczona dla instruktorów, harcerzy pełniących funkcje instruktorskie, a także dla Przyjaciół Harcerstwa Chorągwi Śląskiej ZHP.

KARCZMA PIWNA ŚLĄSKO-DĄBROWSKIEJ SOLIDARNOŚCI
poniedziałek, 28 stycznia 2019 11:15

W sobotę 26 stycznia br. w Hali MOSiR w Zabrzu odbyła się Karczma Piwna zorganizowana przez Zarząd Regionu Śląsko-Dąbrowskiego NSZZ Solidarność.

Gościem specjalnym był prezydent RP Andrzej Duda.

Tradycyjną górniczą biesiadę  poprzedziła minuta ciszy dla upamiętnienia wszystkich górników, którzy w minionym roku odeszli „na wieczną szychtę”.

GÓRNICZY KONCERT NOWOROCZNY
środa, 16 stycznia 2019 15:25

14 stycznia br. w Filharmonii Śląskiej w Katowicach odbył się Górniczy Koncert Noworoczny zorganizowany przez Górniczą Izbę Przemysłowo-Handlową. Uroczystość rozpoczęła się od minuty ciszy. W ten sposób upamiętniono prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza, który w poniedziałek zmarł w szpitalu w wyniku ran, które zadał mu zamachowiec. Gości przywitał prezes GIPH Janusz Olszowski, który w swoim wystąpieniu podsumował minionych 12 miesięcy.

BARBÓRKOWO-ŚWIĄTECZNE SPOTKANIE RODZIN GÓRNICZYCH
piątek, 14 grudnia 2018 12:21

W środę 12 grudnia 2018 r. w Pałacu Młodzieży w Katowicach odbyło się spotkanie Barbórkowo-Świąteczne z podopiecznymi, darczyńcami i fundatorami zorganizowane przez Fundację Rodzin Górniczych. Fundacja Rodzin Górniczych już od 21 lat pomaga rodzinom górników, którzy ponieśli śmierć w wyniku wypadków przy pracy, a także wspiera inwalidów górniczych i górnicze rodziny znajdujące się z różnych względów w trudnej sytuacji życiowej.

,,OSTATNI KUFEL PIWA Z SOLIDARNOŚCIĄ NA WIECZORKU”
wtorek, 04 grudnia 2018 15:23

W sobotę 1 grudnia 2018 roku w Galerii Szybu Wilson w Katowicach Szopienicach odbyła się Karczma Piwna zorganizowana przez NSZZ Solidarność przy KWK  „Wieczorek” którą od wielu lat kieruje przewodniczący związku Ryszard Baczyński. Była to ostatnia karczma pod nazwą „Ostatni Kufel Piwa z Solidarnością na Wieczorku”, gdyż kopalnia ta zakończyła swoją działalność i została połączona z kopalnią Murcki-Staszic.

FUNDACJA ŚLĄSKIE ANIOŁY
niedziela, 18 listopada 2018 09:46

14 listopada br. w Centrum Kultury Śląskiej w Świętochłowicach odbył się charytatywny spektakl pt. ,,Cyrkowe Szaleństwo” na którym donator i założyciel ,,Fundacji Śląskie Anioły’’ Piotr Koniecki został wyróżniony Srebrną Honorową Odznaką ,,Za zasługi dla woj. Śląskiego”.

<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 następna > ostatnia >>

Strona 1 z 42