Start Aktualności Obchody Dnia Hutnika
Obchody Dnia Hutnika
środa, 21 maja 2014 16:59

16 maja br. załoga Huty Łabędy świętowała uroczyście Dzień Hutnika. W imprezie uczestniczyło blisko 1000 osób – pracownicy z rodzinami oraz zaproszeni goście. Uroczystość połączona była z wmurowaniem aktu erekcyjnego w gliwickiej Hucie Łabędy, gdzie w piątek rozpoczęto budowę nowego wydziału produkcji rur przewodowych ze szwem.

Obchody odbyły się w hali przeznaczonej pod nowoczesną walcownię, która kosztem 185 mln zł powstanie do końca 2015 r. a już niebawem wejdzie do Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej.

Huta Łabędy należy do najstarszych hut śląskich. W tamtym roku zakład obchodził jubileusz 165-lecia. Gliwicka huta jest jednym z czołowych producentów wyrobów dla górnictwa, a od 2011 roku jest częścią Grupy Kapitałowej Węglokoks. Stanisław Dąbrowa, członek zarządu Województwa Śl., prezes ZW PSL woj. śląskiego w swoim wystąpieniu życzył hutnikom w dniu ich patrona – św. Floriana dobrego, ujarzmionego i odpowiednio silnego ognia. Ocenił, że przejęcie huty przez Węglokoks było pomyślnym zdarzeniem. Po oficjalnych wystąpieniach prezes zakładu Zenon Górniak, zaprosił gości i przybyłą tłumnie załogę do świętowania przy biesiadnych stołach.

W uroczystościach uczestniczył również przewodniczący Komisji Gospodarki przy ZW PSL woj. śląskiego Leszek Boniewski.

Dzisiaj: Kwi 30, 2024