Start Strona główna
KONFERENCJA PRASOWA PSL-KOALICJI POLSKIEJ PSL CHCE EMBARGO NA ROSYJSKI WĘGIEL PDF Drukuj
wtorek, 08 października 2019 14:29

W poniedziałek 7 października w Katowicach prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz zaprezentował założenia programu PSL – Koalicji Polskiej.

Podczas wspólnej konferencji prasowej z Pawłem Kukizem, lider ludowców ocenił, że propozycje programowe PSL w tym zakresie są rozsądne i realne.

PSL-Koalicja Polska opowiada się za wprowadzeniem embarga na importowany do Polski rosyjski węgiel, chce też wzrostu udziału energii odnawialnej w krajowym miksie energetycznym do 50 proc. w 2030 r. – pozostała połowa energii nadal ma być wytwarzana z węgla. „Zrobimy coś bardzo ważnego dla Śląska: wprowadzimy embargo na ruski węgiel. Bo dzisiaj są miliony ton węgla na hałdach, tu na Śląsku również, i wiele milionów ton węgla wjeżdża do Polski z Rosji” – zadeklarował Kosiniak-Kamysz, przypominając, iż przed czterema laty również obecnie rządzący krytykowali import węgla do Polski; w ub. roku jego wielkość zbliżyła się w sumie do 20 mln ton.

„Nie może być tak, że polskie jabłka, polskie produkty rolno-spożywcze, polska żywność, nie jedzie na Wschód, a w milionach ton ruski węgiel przyjeżdża tutaj do Polski” – mówił lider PSL. Wśród gospodarczych postulatów PSL-Koalicji Polskiej wymienił m.in. podniesienie do 8 tys. zł kwoty wolnej od podatku. „To jest najlepszy pomysł na podniesienie wynagrodzeń; to jest pomysł, który podnosi wynagrodzenia dla pracowników i dla przedsiębiorców; to jest pomysł, który daje szansę na lepsze zarobki, ale nie kosztem jakiejś grupy, jakiejś firmy, jakiegoś pracodawcy” – przekonywał. Inne postulaty PSL to m.in. dobrowolny ZUS dla osób zatrudnionych (przy konieczności zachowania 25 lat składkowych dla mężczyzn i 20 dla kobiet, by uzbierać na najniższą emeryturę), a także zniesienie podatku dochodowego od emerytur.

„Ja się w życiu nie podam, choćbyście na mnie pluli, z tymi postulatami. Bo idę nie po siebie, idę po przyszłość Polaków, po dzieci, po wnuki, prawnuki, nas wszystkich. Idę po normalną, demokratyczną Polskę” – podsumował, oceniając, iż 13 października Polacy wybiorą między systemem autorytarnym i dyktaturą, a demokracją.

Dzisiejsza konferencja była również okazją do zaprezentowania kandydatów na posłów do Sejmu i Senatu 2019.

Multimedia

Dzisiaj: Kwi 24, 2024