Start Aktualności Uroczyste obchody 600-lecia wsi Pińczyce w woj. śląskim
Uroczyste obchody 600-lecia wsi Pińczyce w woj. śląskim
poniedziałek, 01 czerwca 2015 18:23

31 maja 2015 r. odbyły się obchody 600-lecia wsi Pińczyce znajdujące się na terenie  gminy Koziegłowy w woj. śląskim. Głównymi organizatorami uroczystości byli: Andrzej Okularczyk - radny gminy i miasta Koziegłowy, członek ZG PSL , Artur Podlejski - prezes koła PSL w Pińczycach oraz Józef Lazar - radny powiatu myszkowskiego, prezes ZG PSL w Koziegłowach.

Świętowanie rozpoczęło się uroczystą Mszą Świętą Koncelebrowaną w intencji Pińczyc w Kościele p.w. Św. Józefa. Po mszy odbył się przemarsz na plac szkolny przy Zespole Szkół w Pińczycach na dalszy ciąg uroczystości, gdzie nastąpiło oficjalne otwarcie obchodów i prezentacja dziejów wsi Pińczyce. Następnie przywitano zaproszonych gości, wśród których byli członkowie władz wojewódzkich  Polskiego Stronnictwa Ludowego woj. Śląskiego:  Stanisław Dąbrowa - wicemarszałek woj. śląskiego, Mirosław Szemla - I wicewojewoda śląski, Stanisław Gmitruk - wiceprzewodniczący  sejmiku, Leszek Boniewski - przewodniczący Komisji Gospodarki, Anna Socha - Korendo - wicestarosta myszkowski. Po przemówieniach na scenie wystąpiły dzieci i młodzież z Zespołu Szkół w Pińczycach oraz chór męski z Żelisławic. Następnie na scenie zaprezentowały się Koła Gospodyń Wiejskich z Leśniak i Żelisławic, zespół ,,Złoty Kłos”, Gminna Orkiestra Dęta, GZPiT ,,Koziegłowy”, Jurajska Kapela Biesiadna z Poraja. Uroczystość zakończyła się zabawą taneczną do późnych godzin wieczornych.

mod_vvisit_counterW tym tygodniu1900

Dzisiaj: Mar 29, 2024