Start Aktualności Obchody Święta Konstytucji 3 Maja w Katowicach
Obchody Święta Konstytucji 3 Maja w Katowicach
poniedziałek, 04 maja 2015 08:03

Obchody Święta Konstytucji 3 Maja w Katowicach rozpoczęły się o godz. 10.30 mszą św. w katedrze Chrystusa Króla. Koncelebrował ją metropolita katowicki ks. abp Wiktor Skworc.

Zarząd Powiatowy PSL w Katowicach wystawił delegacje ze swoim sztandarem.

Potem odbyła się defilada, gdzie  wierni prowadzeni przez kompanie honorowe, m.in. policji, wojska polskiego, straży pożarnej, harcerzy i górników przemaszerowali pod pomnik Wojciecha Korfantego na pl. Sejmu Śląskiego. Tam odbyły się głównie uroczystości. Wciągnięto polską flagę na maszt, odegrano hymn państwowy oraz złożono wieńce i wiązanki kwiatów. Podczas obchodów odczytano list prezydenta RP Bronisława Komorowskiego, w którym głowa naszego państwa podkreśliła ważność poczucia wspólnoty, twierdząc, że obywatele działając razem wyprzedzają epokę i wytwarzają kierunki przemian. Przemówienie wygłosił wojewoda śląski Piotr Litwa. To wydarzenie obserwowały liczne tłumy katowiczan. Kwiaty pod pomnikiem  Wojciecha Korfantego złożyła delegacja ZP PSL w Katowicach w osobach: Józef Kwiecień, Tadeusz Łapiński, Henryk Polowczyk i Józef Laksa.

mod_vvisit_counterW tym tygodniu1929

Dzisiaj: Mar 29, 2024