Start Aktualności Miejsce i rola spółdzielczości mieszkaniowej w miastach i w państwie
Miejsce i rola spółdzielczości mieszkaniowej w miastach i w państwie
czwartek, 26 marca 2015 11:15

Przedstawiciele kilkudziesięciu spółdzielni mieszkaniowych z województwa śląskiego, skupionych w Regionalnym Związku Rewizyjnym Spółdzielczości Mieszkaniowej, spotkali się w środę, 25 marca 2015 roku, w Katowicach na debacie, której główną myślą przewodnią była teza, iż - spółdzielnie mieszkaniowe są przedsiębiorstwami synergicznie współdziałających z władzami i samorządami lokalnymi. Rozważano aktualne uwarunkowania prawne, ekonomiczne i społeczne oraz dalsze perspektywy rozwoju owej współpracy.

Wstęp do wielowątkowej dyskusji nad już istniejący i potrzebująca dalszych impulsów synergiczną współpracą wygłosił, prowadzący konferencję - Zbigniew Olejniczak, wiceprezes Zarządu Katowickiej Spółdzielni Mieszkaniowej, przewodniczący Komisji ds. Spółdzielczości Rady Regionalnej Izby Gospodarczej. Godzi się w tym miejscu wyjaśnić, że terminem synergia określa się współdziałanie zwiększające efekty działań, dające lepsze rezultaty niż suma poczynań pojedynczych. Mówca przypomniał m.in., że pomimo niekorzystnych dla spółdzielczości regulacji prawnych liczonych od sławetnej ustawy "uwłaszczeniowej" z 2004 roku - w woj. śląskim, według danych GUS, zasób mieszkaniowy liczący 1 mln 713 tys. lokali mieszkalnych w 24% tworzą nadal spółdzielnie mieszkaniowe, zrzeszające ponad 470 tys. członków. Spółdzielcze zasoby mieszkaniowe, usługowe i inne tworzą we wszystkich miejscowościach trwały, nierozerwalny związek z tymiż miastami.

W pełni z tymi stwierdzeniami zgodził się wiceprezydent Katowic Bogumił Sobula, podkreślając, że podmiotami działań zarówno dla władz samorządu terytorialnego, jak i dla samorządu spółdzielczego, są ludzie - mieszkańcy spółdzielczych domów a jednocześnie konkretnego miasta.

Ogromne zainteresowanie wzbudziła wypowiedź posła Marka Gosa (PSL) - przewodniczącego Komisji Nadzwyczajnej ds. rozpatrzenia projektów ustaw z zakresu prawa spółdzielczego (NPS). Obradująca od ponad dwu lat komisja zbliża się do zakończenia prac nad projektem ustawy "Prawo spółdzielcze", obowiązującej obecnie w brzmieniu ustawowym pochodzącym z 1982 roku. Staramy się - mówił poseł - osiągać konsensusy w wielu przeciwstawnych propozycjach. Nie jest naszym celem postępować wywrotowo lecz prorozwojowo dla spółdzielczości. Mamy na uwadze tak ponad wiekowe tradycje polskiej spółdzielczości, jak i zasady międzynarodowego ruchu spółdzielczego.

Ponieważ pełne zapisy z przebiegu posiedzeń Komisji Nadzwyczajnej publikowane są na stronie internetowej Sejmu RP: www.sejm.gov.pl - przeto spółdzielcy na bieżąco, z ogromną uwagą i analitycznie śledzą przyjmowane przez NPS postanowienia, mające znaleźć się w przyszłej ustawie. I dlatego w kilku wystąpieniach - m.in. Zbigniewa Durczoka, prezesa Zarządu Regionalnego Związku Rewizyjnego SM, polemizowano z niektórymi, dotychczasowymi ustaleniami Komisji Nadzwyczajnej.

W konferencji, zorganizowanej staraniem Regionalnej Izby Gospodarczej w Katowicach, Polskiego Stronnictwa Ludowego i Regionalnego Związku Rewizyjnego oraz zrzeszonych w nim spółdzielni, uczestniczyli w gronie gospodarzy Tomasz Zjawiony - wiceprezes RIG oraz Leszek Boniewski - prezes Zarządu Powiatowego PSL w Katowicach, wiceprzewodniczący Rady Nadzorczej KSM.

Dzisiaj: Kwi 25, 2024