Start Aktualności Jarubas kandydatem PSL na prezydenta
Jarubas kandydatem PSL na prezydenta
niedziela, 01 lutego 2015 11:10

31 stycznia 2015 r. w Warszawie obradowała Rada Naczelna PSL, która po wcześniejszej rekomendacji Naczelnego Komitetu  wykonawczego zdecydowała o wystawieniu wiceszefa tej partii Adama Jarubasa jako kandydata w wyborach prezydenckich.

- Rada Naczelna zaopiniowała pozytywnie i mamy kandydata na prezydenta RP. Jest to młody, wybitny, perspektywiczny, sprawdzony polityk najnowocześniejszego pokolenia - mówił w sobotę Piechociński. Jarubas podkreślał z kolei, że start w wyborach prezydenckich to dla niego ogromna nobilitacja i honor.

- Mam świadomość ogromnego wyzwania, ale wyobrażam sobie prezydenturę aktywną i opiniotwórczą - mówił kandydat PSL. Poinformował również, że szefem jego sztabu wyborczego zostanie eurodeputowany PSL Krzysztof Hetman. Zaś w ciągu kilkunastu dni odbędzie się konwencja programowa, na której zostanie przedstawiony program kandydata PSL na prezydenta.

- Będziemy brać udział w dyskusji o sprawach wewnątrzkrajowych i polityce zagranicznej - zapewnił Jarubas. W sobotnim posiedzeniu wzięli udział nie tylko członkowie Rady Naczelnej, bo zgodnie ze statutem PSL - kandydata tej partii na prezydenta na wniosek NKW PSL zatwierdza krajowa konwencja wyborcza. W obradach RN udział wzięli  działacze Zarządu Wojewódzkiego PSL z woj. śląskiego: Stanisław Dąbrowa, Andrzej Pilot, Stanisław Gmitruk, Henryk Kiepura, Grzegorz Boski, Dariusz Kosowicz, Marek Bieniek i Leszek Boniewski.

Dzisiaj: Kwi 25, 2024