Start Aktualności 70. rocznica Tragedii Górnośląskiej
70. rocznica Tragedii Górnośląskiej
niedziela, 25 stycznia 2015 17:11

W niedzielę, 25 stycznia br., metropolita katowicki abp Wiktor Skworc odprawił w katedrze Chrystusa Króla w Katowicach Mszę św. w intencji ofiar Tragedii Górnośląskiej z roku 1945.

Decyzją Sejmiku Województwa Śląskiego rok 2015 jest w województwie śląskim Rokiem Pamięci Ofiar Tragedii Górnośląskiej 1945.

Terminem Tragedii Górnośląskiej określa się akty terroru wobec Ślązaków: aresztowania, egzekucje oraz wywózki na Sybir i do kopalń Donbasu. Miały one miejsce przez kilka miesięcy po wkroczeniu Armii Czerwonej na Śląsk. Szacuje się, że na Wschód wywieziono - według różnych opracowań - od 20 do 90 tys. osób. Część z nich nigdy już nie powróciła do domów. Ich liczba jest trudna do ustalenia.

Po mszy św. przed tablicą upamiętniającą Ofiary Tragedii Górnośląskiej zostały złożone wieńce. W uroczystości udział wzięli członkowie Zarządu Powiatowego PSL w Katowicach.

Dzisiaj: Mar 28, 2024