Start Aktualności Doroczne spotkanie rodzin górniczych
Doroczne spotkanie rodzin górniczych
sobota, 13 grudnia 2014 21:36

W sobotę 13 grudnia br. w Centrum Kultury im. Krystyny Bochenek w Katowicach odbyło się barbórkowo-świąteczne spotkanie zorgani-zowane przez Fundację Rodzin Górniczych. Przybyło na nie około 300 gości. Poza podopiecznymi przy stołach zasiedli m.in. przedstawiciele spółek węglowych, dyrektorzy kopalń, reprezentanci parlamentu, władz samorządowych, duchowieństwa, związków zawodowych działających w górnictwie oraz instytucji związanych z tą gałęzią przemysłu.

Spotkanie rozpoczęło się hymnem państwowym oraz minutą ciszy dla uczczenia górników, którzy stracili życie w kopalniach w 2014 r. Później głos zabrał prezes Ryszard Wyględacz, który podsumował działalność Fundacji na przestrzeni ostatnich 12 miesięcy.

Celem Fundacji jest materialne wspieranie rodzin pozostałych po górnikach, którzy ponieśli śmierć w wyniku wypadków przy pracy, inwalidom górniczym i innym rodzinom górniczym, znajdujących się z różnych powodów w trudnej sytuacji życiowej, zwłaszcza będących w niedostatku lub potrzebujących doraźnego wsparcia.

Swoje życzenie i słowa uznania do zarządu i podopiecznych FRG skierował także listownie wicepremier i minister gospodarki Janusz Piechociński. List odczytał Leszek Boniewski, prezes zarządu powiatowego Polskiego Stronnictwa Ludowego w Katowicach. Wicepremier wyraził uznanie dla górniczej pracy oraz złożył serdeczne życzenia świąteczne.

Dzisiaj: Mar 28, 2024