Start Aktualności Obchody XXXIV rocznicy Porozumień Sierpniowych
Obchody XXXIV rocznicy Porozumień Sierpniowych
niedziela, 24 sierpnia 2014 21:30

W tym roku przypadła już 34. rocznica podpisania słynnych porozumień. 23.08.2014 roku na terenie ośrodka ,,FALA” w Mysłowicach odbył się festyn zorganizowany przez NSZZ Solidarność  KWK ,,Mysłowice-Wesoła” z okazji XXXIV rocznicy Porozumień Sierpniowych, który poprzedziła uroczysta msza św. w tamtejszym kościele pw. Matki Boskiej Fatimskiej.

Po nabożeństwie związkowcy i przybyli goście przenieśli się nad malowniczy zalew by wspólnie bawić się i świętować ,,urodziny związku”.

- Jest czas na pracę, jest czas na politykę, a teraz jest czas na wypoczynek i zabawę - stwierdził szef Solidarności z Wesołej Adam Byzdra. Powitał on przybyłych gości: władze samorządowe z prezydentem Mysłowic Edwardem Lasokiem na czele, przedstawicieli zarządu KHW, kierownictwo kopalni, duchownych oraz oczywiście członków NSZZ Solidarność.

W grupie tej znalazł się m.in. Leszek Boniewski, prezes ZP PSL w Katowicach, który mówił o polskim węglu i miejscach pracy śląskich górników. Cały świat stawia na energetykę węglową a u nas niektórzy próbują go zniszczyć. Polski węgiel jest naszym skarbem narodowym i dlatego wszyscy powinniśmy stanąć w jego obronie, zakończył prezes.

mod_vvisit_counterW tym tygodniu1924

Dzisiaj: Mar 29, 2024