Start Aktualności Uroczyste Obchody Święta Wojska Polskiego w Katowicach
Uroczyste Obchody Święta Wojska Polskiego w Katowicach
wtorek, 12 sierpnia 2014 21:16

12 sierpnia 2014 r. o godz. 13.00 przy Pomniku Żołnierza Polskiego w Katowicach na oś. Paderewskiego odbyły się uroczyste obchody Święta Wojska Polskiego pod przewodnictwem  wojskowego komendanta uzupełnień w Katowicach ppłk Piotra Ranci.

Obchody rozpoczęły się uroczystą zbiórką oraz przywitaniem zaproszonych gości, wśród których byli m.in.: wicewojewoda śląski Piotr Spyra, prezydenci śląskich miast, kombatanci, strażacy  i wielu znakomitych gości. Nie zabrakło również prezesa  ZP PSL w Katowicach Leszka Boniewskiego.

Następnie odśpiewano hymn państwowy i wciągnięto flagę na maszt. Potem były przemówienia oraz wręczenie aktów mianowań, odznaczeń i wyróżnień. Po apelu pamięci i złożeniu wiązanek kwiatów przy pomniku rozpoczęła się defilada, po której komandosi z jednostki powietrznodesantowej z Gliwic popisywali się swoimi umiejętnościami. Po uroczystości na uczestników czekała wspaniała żołnierska grochówka.

Dzisiaj: Kwi 18, 2024