Start Aktualności Minister Rolnictwa Marek Sawicki z wizytą w powiecie gliwickim
Minister Rolnictwa Marek Sawicki z wizytą w powiecie gliwickim
środa, 06 sierpnia 2014 19:40

Starostwo Powiatowe w Gliwicach było miejscem, które w dniu 6 sierpnia br. gościło Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dr inż. Marka Sawickiego.

Organizatorem i gospodarzem spotkania był wicestarosta gliwicki Waldemar Dombek.

Wizyta rozpoczęła się briefingiem prasowym, na którym minister zwrócił uwagę, że wobec rosyjskiego embarga na polskie owoce i warzywa resort rolnictwa stara się o ich wyeksportowanie poza rynek europejski i Rosję, a także - w miarę możliwości - o umieszczenie w obrębie UE. Rekompensaty za wycofanie z rynku resort uważa za ostateczność. Jak ocenił, rynek europejski, w tym i polski, jest w stanie wchłonąć ok. 10-20% produkcji, która nie trafi do Rosji; pozostałą część „trzeba spróbować sprzedać na rynki trzecie” - czyli poza UE i Rosję. - Utylizacja powinna być ostatecznością - wskazał Sawicki.

Minister rolnictwa przypomniał, że Komisja Europejska w bieżącej perspektywie finansowej dysponuje mechanizmem środków rezerwowych na działania antykryzysowe, a także równolegle utrzymywanym unijnym funduszem solidarnościowym. Szef resortu zachęcał rolników, by się zrzeszali, bo dzięki temu będą mieli silniejszą pozycję na przykład w rozmowach z supermarketami, które sprzedają owoce i warzywa po niższych cenach.

W spotkaniu udział wzięli działacze Polskiego Stronnictwa Ludowego: Stanisław Dąbrowa – członek Zarządu Województwa, Dariusz Kosowicz – prezes ZP PSL w Gliwicach, członkowie prezydium ZW PSL woj. śląskiego dr Adam Stach i Leszek Boniewski.

Dzisiaj: Kwi 24, 2024