Start Aktualności XXIV DNI BOGUCIC
XXIV DNI BOGUCIC
niedziela, 29 czerwca 2014 07:52

Park Bogucicki w Katowicach był miejscem, gdzie w sobotę 28 czerwca odbyły się obchody XXIV Dni Bogucic pod patronatem prezydenta miasta Katowice Piotra Uszoka. Organizatorem imprezy był Miejski Dom Kultury „Bogucice–Zawodzie” oraz Rada Dzielnicy Bogucice.

Część oficjalna rozpoczęła się przywitaniem mieszkańców i zaproszonych gości wśród których był radny dzielnicy Bogucice, przewodniczący Rady Osiedla ks. Fr. Ścigały Leszek Boniewski, który reprezentował także I wicewojewodę śląskiego Andrzeja Pilota.

W swoim krótkim wystąpieniu podkreślił, że wartością naszego regionu powinni być przede wszystkim ludzie kochający swoje miejsce zamieszkania, szanujący swoją przeszłość, dbający o swoją najbliższą okolicę i chcący budować jej przyszłość. Społeczność lokalna ma ogromna siłę, bo dzięki wspólnocie może wyraźniej akcentować swoją obecność oraz potrzeby.

Inicjatywy takie jak Dni Bogucic są nieocenionym sposobem na integrację społeczności lokalnej, zacieśnianie więzów tej najmniejszej ale i jakże istotnej wspólnoty.

Było wiele atrakcji, konkursy oraz występy znanych zespołów rozrywkowych. Mieszkańcy bawili się do późnych godzin wieczornych.

Dzisiaj: Kwi 20, 2024