Start Aktualności Komisja Nadzwyczajna do Spraw Energetyki i Surowców Energetycznych
Komisja Nadzwyczajna do Spraw Energetyki i Surowców Energetycznych
sobota, 11 stycznia 2014 08:40

W dniu 09.01.2014 roku w Sejmie RP w Warszawie odbyło  się posiedzenie Komisji Nadzwyczajnej ds. Energetyki i Surowców Energetycznych.

Minister Gospodarki poinformował o udziale węgla kamiennego w polityce energetycznej Polski i o zamierzeniach rządu dotyczących restrukturyzacji węgla kamiennego.

Następnie prezesi spółek: Kompani Węglowej, Jastrzębskiej Spółki Węglowej i Katowickiego Holdingu Węglowego przedstawili plany rozwoju zarządzanych przez siebie spółek.

Wiceprezes Kompanii Węglowej - Marek Uszko, opisał zmiany organizacyjne w spółce i działania zmierzające do maksymalizacji sprzedaży. Poinformował o stracie na sprzedaży węgla w 2013 r., która przekroczyła 1 mld zł, co jest wynikiem kryzysu, który objawił się drastycznym spadkiem cen. Kompania Węglowa w drugiej połowie roku zamierza sprzedać Jastrzębskiej Spółce Węglowej Kopalnię Knurów - Szczygłowice.

Prezes JSW - Jarosław Zagórowski, jako główny cel wskazał wzmocnienie pozycji lidera w produkcji najlepszej jakości węgla koksowego w Europie.

Prezes KHW - Roman Łój, poinformował, że ogólna ocena perspektyw funkcjonowania Spółki pozwala na zbudowanie strategii mającej na celu dalszy wzrost jej wartości, umacnianie pozycji konkurencyjnej i prowadzenie rentownej działalności, finansującej bieżące potrzeby.

Otwarto dyskusję, gdzie posłowie oraz zaproszeni przedstawiciele Związków Zawodowych zadawali wiele ciekawych pytań biorąc aktywny udział w posiedzeniu. Było to pierwsze posiedzenie Nadzwyczajnej Komisji ds. Energetyki i Surowców Energetycznych, gdzie ustalono że na następnych będą szczegółowo rozpatrywane wypracowane  koncepcje i rozwiązania.

W powyższym spotkaniu uczestniczył Przewodniczący Komisji Gospodarki przy ZW PSL woj. śląskiego Leszek Boniewski.

mod_vvisit_counterW tym tygodniu1906

Dzisiaj: Mar 29, 2024