Start Aktualności 90-lecie urodzin Profesora Andrzeja Lisowskiego
90-lecie urodzin Profesora Andrzeja Lisowskiego
środa, 13 listopada 2013 20:06

Aula im. prof. Boreckiego w Głównym Instytucie Górnictwa w Katowicach dnia 13.11.2013 roku była miejscem, gdzie odbyła się konferencja jubileuszowa prof. dr hab. inż. Andrzeja Lisowskiego, który obchodził 90-lecie urodzin. Jest on niezwykle cenionym ekspertem z zakresu ekonomiki i zarządzania w górnictwie, absolwentem Akademii Górniczo-Hutniczej oraz Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Krakowie, a także wychowankiem profesora B. Krupińskiego.

Prof. Lisowski w znaczny sposób przyczynił się też do powstania Instytutu Organizacji i Ekonomiki Górnictwa na Politechnice Śląskiej. Posiada niezwykle bogaty dorobek naukowy. Jest autorem licznych publikacji,  kilkudziesięciu książek, wielu  umów wdrożeniowych oraz 45 patentów. Główny obszar tej działalności stanowiły: systemy eksploatacji pokładów węgla, technologie podsadzki hydraulicznej, projektowanie kopalń głębinowych, oraz ekonomika, organizacja i zarządzanie w ścisłym powiązaniu z techniką i technologią  podziemnej eksploatacji złóż.

W ostatnich latach Profesor Lisowski skupiał się na aktualnych  problemach transformacji i dalszego funkcjonowania górnictwa węgla kamiennego w Polsce. Profesor prezentuje pogląd, że warunkiem rozwoju i  funkcjonowania zmodernizowanego górnictwa,  jest jego integracja kapitałowa z energetyką, koksochemią  i przetwórstwem  paliwowym.

W spotkaniu uczestniczyło wielu wybitnych profesorów z Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie i z Politechniki Śląskiej w Gliwicach.

Organizatorem konferencji był Główny Instytut Górnictwa i Bractwo Gwarków Związku Górnośląskiego, w której uczestniczyli członkowie Bractwa i równocześnie działacze ZP PSL w Katowicach; dr Adam Stach, Józef Laksa, Tadeusz Łapiński, Edmund Lasłowski i Leszek Boniewski.

Dzisiaj: Mar 29, 2024