Start Aktualności Uruchomienie instalacji do wytwarzania energii elektrycznej i cieplnej
Uruchomienie instalacji do wytwarzania energii elektrycznej i cieplnej
czwartek, 06 grudnia 2012 07:27

W dniu 3 grudnia 2012 r. odbyło się uroczyste otwarcie na terenie kopalni Wieczorek instalacji wykorzystującej metan do wytwarzania energii elektrycznej i cieplnej.

Otwarcia dokonali prezesi Zakładów Energetyki Cieplnej i Katowickiego Holdingu Węglowego - Longina Kugiel i Roman Łój.

Nową instalację poświęcił metropolita katowicki abp Wiktor Skworc.

- Nie może być lepszej wiadomości przed Barbórką, jak nowa inwestycja, i to taka, która ma ogromne znaczenie społeczne i ekologiczne - powiedział wcześniej hierarcha.

Utrzymanych w podobnym tonie gratulacji było więcej.

- Naszym złotym skarbem jest węgiel. Ale jego eksploatacji towarzyszy metan w ilości około 800 milionów metrów sześciennych rocznie, z której tylko jedna czwarta jest ujmowana. Cieszę się, że zarządy górniczej i energetycznej spółki zdecydowały się na jego wykorzystanie do produkcji energii i gratuluję projektu - mówił prof. Maciej Kaliski, dyrektor Departamentu Górnictwa w Ministerstwie Gospodarki.

- Dziękuję za to, co już zrobiliście i trzymam kciuki za pomyślną realizację podobnych inwestycji - życzył prezydent Katowic Piotr Uszok.

W uroczystości otwarcia wziął również udział prezes ZP PSL w Katowicach Leszek Boniewski.

Dzisiaj: Kwi 16, 2024