Start Aktualności Działacze PSL-u na X Wielkim Pikniku w Pszczynie
Działacze PSL-u na X Wielkim Pikniku w Pszczynie
wtorek, 12 czerwca 2012 14:27

W dniu 03.06 2012r  tradycyjnie w Parku Pszczyńskim odbył się X Wielki Piknik Regiony Europy i Świata połączony z obchodami święta narodowego Republiki Słowenii, który na stałe wpisał się w kalendarz największych imprez plenerowych w naszym kraju, w której co roku udział bierze kilkadziesiąt tysięcy uczestników.

Głównym celem przedsięwzięcia jest promocja wzajemnej współpracy instytucji, przedsiębiorstw, regionów i państw. Piknik ma wielowątkowy charakter – to nie tylko impreza propagująca współpracę międzynarodową, to także okazja do integracji środowisk, do wymiany doświadczeń i dyskusji. Jest to również impreza rodzinna z  bogatym programem artystycznym, między innymi występami gwiazd polskiej oraz zagranicznej sceny.
Corocznym punktem programu są prezentacje ambasad, konsulatów, regionów, miast, uczelni i instytucji, które odbywają się na przygotowanych stoiskach. Główną zaletą takiego wystawiennictwa jest możliwość przybliżenia ich dorobku, osiągnięć, kultur w celu nawiązania dalszej znajomości i współpracy.

Do sukcesów wydarzenia przyczyniły się różnorodne atrakcje, a także obecność licznych osobistości ze świata kultury, nauki, polityki i sportu – w tym parlamentarzystów europejskich, krajowych, dyplomatów, reprezentantów wielu innych środowisk społecznych.

W tym roku głównym gościem imprezy był były Prezydent RP Aleksander Kwaśniewski, oraz Minister Rozwoju Regionalnego Elżbieta Bieńkowska.

Na specjalne osobiste zaproszenie konsula Republiki Słowenii Mieczysława Barańskiego w uroczystości wzięli udział również przedstawiciele Polskiego Stronnictwa Ludowego: Leszek Boniewski – prezes ZP PSL w Katowicach, Bogdan Surowiec – prezes ZP PSL w Chorzowie, Adam Stach – były wicemarszałek woj. śląskiego oraz Tomasz Żabiński – dyrektor Agencji Rynku Rolnego i jednocześnie wiceprezes ZP PSL w Katowicach.

Dzisiaj: Kwi 18, 2024