Start Aktualności Odsłonięcie pomnika tragicznie zmarłych górników
Odsłonięcie pomnika tragicznie zmarłych górników
czwartek, 20 października 2011 17:23

Dnia 18.10.2011r. mszą św. w cechowni Ruchu Śląsk KWK ,,Wujek’’ w godzinach przedpołudniowych rozpoczęły się uroczystości związane z odsłonięciem pomnika. Mszę koncelebrował ks. biskup Józef Kupny z archidiecezji katowickiej. Z tej okazji przybył również wicepremier rządu, minister gospodarki Waldemar Pawlak, gdzie z rodzinami poszkodowanych i poszkodowanymi złożył kwiaty pod pomnikiem tragicznie zmarłych górników. Również Zarząd Powiatowy Polskiego Stronnictwa Ludowego w Katowicach wystawił poczet sztandarowy, a delegacja zarządu w osobach: Leszek Boniewski, Ryszard Radomski i Edmund Lasłowski oddała hołd składając wieniec pod pomnikiem. Po uroczystościach wszyscy udali się na kopalnię Wujek, gdzie odbyła się konferencja prasowa z udziałem wicepremiera Waldemara Pawlaka.

Zdjęcia z konferencji prasowej na KWK "Wujek"

Dzisiaj: Kwi 25, 2024